yavru-kedi-bakimi

Kedi Bakımının İncelikleri

Yeni doğan bebeklerde olduğu gibi yeni doğan yavru kediler için de kolostrum (anne sütü) hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden sokakta yalnız gördüğümüz minik dostlarımızı hemen sahiplenmek yerine 3-4 saat bölgede gezerek annesini aramamız veya annesinin geri dönmesini beklemeliyiz. Şayet annesi gelmiyor veya kediyi kabul etmiyorsa o zaman minik dostumuzu sahiplenmemiz daha doğru olucaktır. Ve zor bir sürecin içine girdiğimizi kesinlikle unutmamalıyız.

Yeni doğanlarda vücut ısı merkezleri tam olarak gelişmediğinden dolayı vücut sıcaklıklarını koruyamazlar. Bir kedinin vücut ısısı en az 39 derece olmalıdır bu yüzden de kendi vücut ısımız onlara yetmeyecektir. ilk olarak yavruyu sıcak ortama götürmeli veya battaniye , havlu vb. eşyaların içine sararak vücut ısısını korumasına yardımcı olmalıyız. Daha sonra en yakın Veteriner Kliniğine gidip genel durum muayenesini yaptırmanızı ve bakım-besleme konusunda detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.Yavru kedi beslenmesinde akla gelen ilk gıda ürünü inek sütüdür. Fakat inek sütü kediler için hem yeterli besleyici özellikte değil hem de ishale neden olmaktadır. En ideali kolay hazırlanabilen kedi süt tozlarını kullanmaktır.Bunu en yakın veteriner kliniğinden veya petshoptan temin edebilirsiniz.

Bunun yanında biberon setlerinden de almanız gerekmektedir.Bunları temin ettikten sonra biberon ağzının açılması gerekir. Biberon ağzına X harfi şeklinde makasla bir delik açmanız gerekir. Deliğin büyük olmamasına dikkat etmelisiniz. Süt tozu belirtilen oranlarda ılık su ile karıştırılmalıdır. Ve yavru tek elinizde başı hafif yukarda biraz eğimli sırt üstü yatar pozisyonda olmalıdır, diğer elinizle de biberonla yavaşça beslemeye başlayabilirsiniz. Kesinlikle biberonu sıkmamalı , yavrunun emme refleksiyle sütü emmesini beklemelisiniz , Fazla içmeleri için ısrar etmeyiniz mideleri küçük olduğu için hemen doyucaklardır. Acele eder veya biberonu sıkarsanız süt akciğerlere kaçıp yavrunun ölümüne sebep olabilirsiniz. Ortalama bir kedi yavrusu 100gr vücut ağırlığı için 30 ml süte ihtiyaç duyar . Özellikle ilk 2 haftalık kedilere her 2-3 saatte bir beslenme yapılmalıdır. Ve her beslenmede biberon temizlenmeli süt değiştirilmelidir. 4-5 haftalık olduklarından sonra süt tozu kullanımını bırakabilir özel kedi kuru mamalarına geçiş yapabilirsiniz.

Yavru kediler kendi kendilerine idrar ve dışkılarını yapamazlar. Doğal yaşamlarında anneleri genital bölgelerini ve karınlarını yalayarak tuvaletini yapmaya teşvik ederler. Anne kedi ortalarda olmadığı için bu zorlu görevi sizin üstlenmeniz gerekecektir. Bir pamuğu ılık suyla ıslatıp çok bastırmadan genital bölgesine ve karın bölgesine dairesel masaj yapın. Kısa sürede idrar ve dışkısını yapıcaktır. Daha sonra ıslak mendil ve ardından kuru mendille bölgeyi temizleyin. Şiddetli ishal(sulu dışkı) veya kanlı bir idrar görürseniz hemen veteriner hekiminize danışınız. 4-5 haftalıktan sonra kedi kumuna geçiş yapabilirsiniz.

Minik dostlarımızı sahiplendikten hemen sonra ASLA YIKAMAYIN. Çok kirli dahil olsa genel durumu düzelene ve 1 Aylık olana kadar yıkamamak gerekir. Alternatif olarak bebek ıslak mendilleri ile genel temizliğini yapabilirsiniz.Üzerinde pire görürseniz veteriner hekiminize danışınız. Uygun antiparaziter tedavisine başlıyacaklardır.

MİNİK DOSTUNUZLA MUTLU BİRLİKTELİK DİLERİZ 🙂